Bakan Dönmez: 'Akdeniz'de doğalgaz arama çalışmalarımıza devam ediyoruz'

Bakan Dönmez: 'Akdeniz'de doğalgaz arama çalışmalarımıza devam ediyoruz'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Keşfedilen doğalgazı 2023 yılında vatandaşlarımızla buluşturmayı hedefliyoruz. Akdeniz’de doğalgaz arama çalışmalarımıza devam ediyoruz. Hem sahada hem masada faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” dedi.

İstanbul'da düzenlenen 3'üncü Türkiye 2023 Zirvesi'ne online platform üzerinden katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ‘Milli Enerji' panelinde açıklamalarda bulundu. Karadeniz'de Tuna-1 kuyusunda bulunan doğalgazın keşif süreciyle ilgili konuşan Bakan Dönmez, keşfedilen 405 milyar metreküp doğalgazı Cumhuriyetin 100'üncü yılında vatandaşlarla buluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Akdeniz'deki doğalgaz arama çalışmalarına devam edileceğini ifade eden Bakan Dönmez, hem sahada hem masada faaliyetlerin sürdürüleceğini dile getirdi.

Bakan Dönmez, 2016-2017 yıllarında milli enerji politikalarıyla ilgili çalışırken en önemli konuların başında enerjide dışa bağımlılık konusu geldiğini işaret ederek, “Türkiye uzun yıllardır enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için gayret gösteriyordu fakat yeterli doğal kaynakların keşfedilememesi nedeniyle çok fazla başarılı olunamıyordu. Son dönemde gayretlerimiz netice verdi. Karadeniz'deki çalışmalara 16 ay önce başlamıştık, sismik çalışmalar yapılıyordu. Bu sismik çalışmalar ve analizler bize o sahanın bir potansiyel içerdiği bilgisini vermişti. Bu potansiyeli değerlendirmek amacıyla sondaj çalışmalarına başladık. Fatih gemisini Akdeniz'deki çalışmalara ara verip Karadeniz'e doğru uğurladık. 20 Temmuz itibariyle Sakarya gaz sahasındaki bölgeye intikal etti. 1 aylık süre içinde bir gaz keşfi yakaladığımızı öğrendik. Buradaki gaz miktarının 320 milyar metreküp olduğu bilgisini vatandaşlarımızla paylaşmıştık. İlave keşif miktarının da 85 milyar metreküplük doğalgaz keşfi olduğunu ekledik. Tespit kuyularını planladık, diğer gemilerimizle birlikte bu bölgede çalışmalara devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.