Çeşme 1. Öykü Günleri Sona Erdi

Çeşme 1. Öykü Günleri Sona Erdi
İzmir'in Çeşme ilçesinde, Çeşme Belediyesinin desteğiyle Çeşme Kent Konseyi tarafından gerçekleştirilen "Çeşme 1. Öykü Günleri" sona erdi.

İzmir'in Çeşme ilçesinde, Çeşme Belediyesinin desteğiyle Çeşme Kent Konseyi tarafından gerçekleştirilen "Çeşme 1. Öykü Günleri" sona erdi.

İki gün süren "Çeşme 1. Öykü Günleri"nde, Çeşmeli yazarlar okurlarıyla buluşarak, birer söyleşiyle kendilerini ve kitaplarını tanıttı. Çeşme 1. Öykü Günleri'nin onur konuğu olarak belirlenen usta fotoğrafçı ve yazar Cavit Kürnek de anıları ile renklendirdiği söyleşisinde, "Eşek ve Zeytin Ağacı" adlı öyküsünü anlattı. 16-17 Şubat tarihlerinde, Çakabey Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliğin ikinci gününün ilk bölümünde ise Egeli Kadın Yazarlar Platformu Üyeleri Filiz Gülmez, Gönül Çatalcalı, Gülseren Mungan ve Buket Başaran Akkaya, "Kadın ve Şiddet" ana temalı birer söyleşi sundu.

"Yerel basının desteği bize güç verdi"

Çeşme 1. Öykü Günleri'nin ikinci gününün açılış konuşmasını yapan Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, Çeşme'de edebiyat etkinliği düzenlemenin zor bir seçim olduğunu belirterek, "Edebiyat etkinliklerinin benim gayretlerimle olduğu söyleniyor. Hayır. Bu edebiyat etkinlikleri, Çeşme Kent Konseyi Yürütme Kurulu'ndaki arkadaşlarımın çabaları ile gerçekleştiriliyor. Ayrıca, Çeşme'deki yerel basının bizlere olan destekleri de bize güç veriyor. Çeşme Kent Konseyi yönetimine seçildikten sonra, bizleri ve çalışmalarımızı yarımadaya, Türkiye'ye duyuran değerli yerel basın emekçilerine teşekkürü borç biliriz" diye konuştu.

"Halk gelmiyorsa, biz halka gidelim"

Dikili'nin geçmiş dönemlerde yaptığı kültürel etkinliklerle, kültür ve sanat kenti olarak anıldığını hatırlatan Önal, "Ne yazık ki arkası gelmedi ve etkinlikler sona erdi. Çeşme Belediyesinin de desteğiyle, Çeşme Kent Konseyi olarak hedefimiz, Çeşme'yi tarihi ile ve kültürü ile öne çıkarmak. Şu anda bu salonu dolduramıyoruz. Birçok kişi "Çeşme'ye yakışır bir kültür merkezi gerekir" diyor. Ben de dedim. Ama artık bu düşüncemi geriye aldım. Önce bu salon dolacak, bu salon insanları almamaya başladığında daha modern ve Çeşme'ye yakışacak bir kültür merkezi, zaten kendiliğinden gündeme gelecektir. Ayrıca şunu da önemle belirtmek istiyorum; bundan sonra halk etkinliklere gelmiyorsa, biz halka gideceğiz. Bundan sonraki kültürel etkinliklerimizi, toplantılarımızı, söyleşilerimizi, mahallelere gidip kahvelerde yapacağız. İnanıyorum ki, halkımızın ayağına giderek, söyleşilerimizi, etkinliklerimizi onlarla birlikte kahvelerde gerçekleştirirsek, Çeşme'nin tarihi ve kültürü ile de anılan bir kent olması yolunda ciddi adımlar atmış olacağız" diyerek halkla bütünleşilmesi gerektiğini vurguladı.

Egeli kadın yazarlar, "Kadın ve Şiddet"i konuştu

İkinci günün açılış konuşmasının ardından, Çeşme Kent Konseyi ve Egeli Kadın Yazarlar Platformu işbirliği ile hazırlanan "Kadın ve Şiddet" ana temalı şubat ayı toplantısı gerçekleştirildi. Çeşme Belediyesinin desteği ile, ilki ocak ayında gerçekleştirilen söyleşilerin ikincisine dört Egeli kadın yazar katıldı. Sunuculuğunu Çeşmeli öykü yazarı Hande Baba'nın üstlendiği söyleşilerde, Egeli Kadın Yazarlar Platformu Üyesi Filiz Gülmez "Duygusal Şiddet", Gönül Çatalcalı "Mahalle Baskısı", Buket Başaran Akkaya "Şiddet Uygulayıcısı Olarak Kadın / Kadının Kadına Zulmü" ve Gülseren Mungan da "Sözlü Şiddet / Kadında Söz İzleri" başlıklı birer sunum gerçekleştirdi. Söyleşilerinin ardından Egeli kadın yazarlara, Çeşme Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri tarafından birer çiçek verildi.

Onur konuğu Cavit Kürnek'e plaket

Edebiyat söyleşileri ile dolu etkinliğin son bölümünde de Çeşme'de ilk kez çıkarılan edebiyat dergisi "Günizi"nin kurucuları Salih Korkmaz ve Mürteza Albayrak ile Çeşme 1. Öykü Günleri'nin onur konuğu usta fotoğrafçı-yazar Cavit Kürnek birer söyleşi gerçekleştirdi. "Günizi" edebiyat dergisinin sahibi Salih Korkmaz söyleşisinde, "Günizi"nin ortaya çıkışını, Çeşme'nin ilk edebiyat dergisi olmasının önemini ve hedeflerini anlattı. Karikatürist-grafiker Mürteza Albayrak da "Günizi" dergisine çizgileriyle destek verdiğini belirterek, çocukluk yaşlarında karikatür çizmeye başladığında en büyük desteği Cavit Kürnek ve Nihat Atagöz'den aldığını, bugünlere ulaşmasında onların katkılarının ve eleştirilerinin rolünün büyük olduğunu anlattı. Etkinliğin onur konuğu Cavit Kürnek de, keyifle dinlenen sohbetini, çeşitli anıları ile renklendirerek, "Eşek ve Zeytin Ağacı" adlı öyküsünü anlattı.

Söyleşilerin ardından, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ömer Önal, onur konuğu usta fotoğrafçı-yazar Cavit Kürnek'e çiçek ve plaket verdi.

Çeşme 1. Öykü Günleri Sona Erdi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.