Hacı Robot Hac Farzlarını Yerine Getiriyor

Hacı Robot Hac Farzlarını Yerine Getiriyor
Teknoloji ve Tasarım Öğretmeninin öncülük ettiği üç ortaokul öğrencisi bir tasarıma imza attı.Öğrencilerin tasarladıkları ve "Hacı Robot" ismini verdikleri robot, haccın farzlarını yerine getiriyor.

Teknoloji ve Tasarım Öğretmeninin öncülük ettiği üç ortaokul öğrencisi bir tasarıma imza attı.Öğrencilerin tasarladıkları ve "Hacı Robot" ismini verdikleri robot, haccın farzlarını yerine getiriyor.

Bingöl'de bulunan 100. Yıl Ortaokulu'nun 7. sınıf öğrencileri Muhammed Ömür Taşar, Muhammed Avcı ve Metehan Satık, Teknoloji Tasarım Öğretmeni Mahmut Baloğlu ile öncülüğünede robot tasarımı gerçekleştirdiler. TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Projesi kapsamında geliştirilen ve 300 TL'ye mal edilip "Hacı Robot" ismi verilen robot, haccın farzlarını yerini getiriyor. Öğrencilerin bilgisayar üzerinden geliştirdikleri programla komut alan robot, İhram elbisesi giyip, Kabe'yi tavaf ettikten sonra vakfe yapıyor.

GELİŞTİRMEK İÇİN SPONSOR ARIYORLAR

Teknoloji Tasarım Öğretmeni Mahmut Baloğlu robotu TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Projesi kapsamında geliştirdiklerini belirtti.Baloğlu , "TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları Projesi kapsamında ilginç bir konu bulmak istedik ve ülkemizde öğrencilerin çok fazla bilmediği robot konusunu ele almak istedik. İlk olarak öğrencilerimize, robotun çalışma sistemi, robot nedir? Robot nasıl çalışır? konularını anlattık. Daha sonra dünyada eğitim modellerinde kullanılan eğitim robotlarını inceledik ve bu eğitim robotları içerisinde öğrencilerin robotu anlaması için bir tane eğitim robotu seçtik. Bu eğitim robotundan yola çıkarak, öğrencilerimizden özgün bir robota algoritmalar oluşturarak görev vermesini istedik. Öğrencilerimiz haccın farzlarını tercih ettiler biz de bundan yola çıkarak robotumuza programla kodlama yaparak haccın üç farzı görevlerini verdik. Hacı robot ismini verdiğimiz robotumuz, haccın üç farzı olan ihram, Kabe'yi tavaf ve Arafat vakfesini yerine getirmekte" dedi.

Robotu geliştirmek için destek beklediklerini belirten Baloğlu, "Elimizdeki imkanlarla bu kadarını yapabildik. İleriki zamanlarda destek ve sponsor olursa biz bunu daha fazla geliştirip haccın diğer vaciplerini yerine getirttirebiliriz" ifadelerini kullandı.

Öğrencilerden Muhammed Ömür Taşar, "Bizim bu projeyi yapmamızın amacı, haccın farzlarının bilinçsiz yapılması ve öğrencilerin robotu tam olarak bilmemesiydi" diye konuştu.

Robot hakkında bilgi veren Muhammed Soner Avcı isimli öğrenci, "Robot önceden programlanmış ve görevlerini yerine getiren elektromekanik bir cihazdır. Biz bu eğitim robotuna haccın farzları görevini verdik. İhram elbisesi, Kabe'yi tavaf ve Arafat vakfesi gibi" diye konuştu.

Robotun işlevi hakkında bilgi veren Metahan Satık ise, şunları anlattı: "Hacı robotun ilk önce Kabe'yi tavaf etmesi lazımdı. Onun M1 ve M2 motorlarını hızlandırarak, sağa sola dönmesini sağladık. Kabe'yi tavaf etmesi için ileriye gitme komutunu verdik. Ellerini kaldırması için de sevok motorunu çalıştırdık ve böylelikle ellerini kaldırabiliyor."

Öte yandan "Hacı Robot', Malatya'da düzenlenen ROBOCOT Teknoloji yarışmasında üçüncü seçildi.

Hacı Robot Hac Farzlarını Yerine Getiriyor

Hacı Robot Hac Farzlarını Yerine Getiriyor

Hacı Robot Hac Farzlarını Yerine Getiriyor

Hacı Robot Hac Farzlarını Yerine Getiriyor

Hacı Robot Hac Farzlarını Yerine Getiriyor

Hacı Robot Hac Farzlarını Yerine Getiriyor

Hacı Robot Hac Farzlarını Yerine Getiriyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.