İbrahim Kalın'dan Bolton Görüşmesi Sonrası İlk Açıklama: Suriye'nin Toprak Bütünlüğü Konusundaki Tavrımızı Dile Getirdik

İbrahim Kalın'dan Bolton Görüşmesi Sonrası İlk Açıklama: Suriye'nin Toprak Bütünlüğü Konusundaki Tavrımızı Dile Getirdik
ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Ankara'da 2 saat 10 dakika süren bir toplantı gerçekleştirdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Ankara'da 2 saat 10 dakika süren bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya ilişkin açıklama yapan Kalın, Suriye'nin toprak bütünlüğüne vurgu yaparak "Bu konudaki tavrımızı bir kez daha dile getirdik" dedi.

Kalın'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

ABD'NİN SURİYE'DEN ÇEKİLME KARARI

''Çekilme sürecinin nasıl ilerleyeceğini detaylı konuştuk. Sayın Trump'ın çekilme kararından memnuniyet duyuyoruz. DEAŞ ile mücadelede herhangi bir duraklama söz konusu değil. PKK, PYD Kürt kardeşlerimizin temsilcisi olamazlar. Suriye Kürtleri ile YPG'nin karıştırılmasına tepki verdik. YPG, PYD'ye destek konusu Trump yönetimi için bir sorun olmaya devam ediyor. Çekilme terör örgütlerine yeni fırsat alanı yaratmamalı. Bizim YPG konusundaki tavrımız net. Münbiç yol haritası mutabık kalındığı şekilde uygulanmalı. Kürtler de dahil olmak üzere Suriye'de hiçbir sivilin canı ve malının zarar görmemesi için Türkiye üzerine düşeni yerine getiriyor, getirecek.''

John Bolton ve İbrahim Kalın

BOLTON'UN AÇIKLAMASINA TEPKİ

Bolton'un "Kürtleri korumaya yönelik anlaşma yapılmadan ABD Suriye'den asker çekmeyecek" açıklamasına tepki gösteren Kalın, "DEAŞ ile mücadelede herhangi bir duraklama söz konusu değil. PKK, PYD Kürt kardeşlerimizin temsilcisi olamazlar. Suriye Kürtleri ile PKK terör örgütü ve onun Suriye kolu olan YPG ve PYD'nin birbirine karıştırılması, adeta bunların aynı şeymiş gibi bir cümle içerisinde kullanılmasına Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere hepimiz tepkimizi verdik. Bugünkü görüşmede de bunların birbirinden net bir şekilde ayrılması gerektiğini ifade ettik. YPG, PYD'ye destek konusu Trump yönetimi için bir sorun olmaya devam ediyor. Çekilme sürecinin PYD/YPG dahil olmak üzere terör örgütlerine ya da başka unsurlara yeni fırsat alanı yaratmasına izin vermemeliyiz. Bizim YPG konusundaki tavrımız net. Münbiç yol haritası mutabık kalındığı şekilde uygulanmalı. Kürtler de dahil olmak üzere Suriye'de hiçbir sivilin canı ve malının zarar görmemesi için Türkiye üzerine düşeni yerine getiriyor, getirecek. Bolton'a üslup konusundaki hassasiyetimizi anlattık." diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, BOLTON'I GERİ Mİ ÇEVİRDİ?

"Sayın Cumhurbaşkanımızın Bolton'a teyitli randevu sözü yoktu. Böyle bir talep söz konusuydu ama teyit etmemiştik. Bolton'ın muhatabı bellidir buna gerek duyulmalı bunu tepki gibi değerlendirmek doğru olmaz. Bolton'ın İsrail'deki açıklamaları tepkiye neden oldu. 'Türkiye girince Kürtleri katledecek, Kürtler zarar görecek' gibi argümanlar PKK propagandasıdır."

"2 DOSYA VERDİM İKİSİ DE KIRMIZIYDI"

"Biz şu anda bu çekilmenin nasıl olacağı üzerine yoğunlaşıyoruz. İlgili birimler konuyu, sahadaki çekilme sürecini, mahiyetini, geride bırakılacak tabloyu detaylı şekilde ele alacak. Yavaşlama diye bir şey söz konusu değil. 18 ya da 19 Aralık tarihinde bunu resmen kamuoyuna duyurdular. Bize verilen süreler 60-100 gündü, şimdi 120 gün telaffuz ediliyor bilinçli bir geciktirme görülmüyor. Bolton'a 2 dosya verdim ikisi de kırmızı dosyaydı. Biri YPG'nin suçlarıyla ilgili. Şu anda Erdoğan ile Trump'ın planlanmış bir görüşmesi yok. Amerikalılar ile görüşmemizde bir tampon bölge, bir harita, sınır hattı konuları gündeme gelmedi."

'YPG'YE VERİLEN SİLAHLAR İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR'

"Silahların toplanması meselesini detaylı konuştuk. Bu konuda çalışma yaptıklarını söylediler. Asıl önemli olan buradan çekilirken geride neyin nasıl bırakılacağı, silahların toplanıp toplanmayacağı, oradaki Amerikan üslerinin akıbetinin ne olacağı ve ABD'nin artık kendileri için de ciddi bir maliyet haline gelen YPG ile angajmanlarını ne zaman ve ne şekilde sonlandıracağı meseleleridir. Fırat'ın doğusunun terör unsurlarından ve tehditlerinden bütünüyle temizlenmesi de elbette bu şarta bağlıdır. Oradaki Kürtler de dahil olmak üzere sivillerin can ve mal güvenliğinin sağlanması konusunda Türkiye, en büyük hassasiyeti gösteren ülkedir. Ama hiç kimse Türkiye'nin bir terör örgütüne güvence vermesini, onu şu veya bu gerekçeyle aklayıp meşrulaştırmasını beklemesin."

FIRAT'IN DOĞUSUNA OPERASYON

Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yapacağı olası operasyona ilişkin konuşan Kalın, "Biz herkesle koordinasyon yaparız ama kimseden izin almayız. Artık ortak devriyenin ötesinde bir noktaya geldik. YPG'lilerin oradan tamamen çekilip yerel unsurlara Münbiç'in devredilmesi gerek." dedi.

Erdoğan, Randevu Talebini Kabul Etmedi, Bolton Türkiye'den AyrılıyorErdoğan, Randevu Talebini Kabul Etmedi, Bolton Türkiye'den Ayrılıyor İbrahim Kalın'la Suriye'yi Görüşen Bolton'un Sözcüsü: Yapıcı Görüşme Olduİbrahim Kalın'la Suriye'yi Görüşen Bolton'un Sözcüsü: Yapıcı Görüşme Oldu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.