Koronavirüs şüphesinde ne yapmalı?

Koronavirüs şüphesinde ne yapmalı?
Düşmeyen inatçı yüksek ateş, kuru öksürük ve solunum sıkıntısı koronavirüs belirtileri. Ancak uzmanlar hastaneye başvurmadan önce şahsi izolasyonu sağlayıp belirtilerin takip edilmesi gerektiğini söylüyorlar.

Covid-19 vakalarının ülkemizde de giderek artması vatandaşı hastanelerde test kuyruğuna soktu. Büyük oranda daha önce Sağlık Bakanlığı tarafından ilan edilen devlet hastanelerine başvuran vatandaşlar hastane kapısında uzun kuyruklar oluşturdular. Koronavirüs şüphesi bulunan kişilerin izlemesi gereken yolu, test için başvuran kişilerin hangi işlemlere tabi tutulacağını Sağlık Bakanlığı genelgeleri ve uzman görüşleri ile derledik.

BELİRTİLER ARTTIĞI ZAMAN HASTANEYE GİDİLMELİ
Yeni tip koronavirüs enfeksiyonunun bulaşma yolları ve mevsimsel griple birbirine çok benziyor. Ancak gripten ölüm oranı Covid-19'la karşılaştırıldığında (yüzde 0,05) daha düşüktür. Uzmanlar bunun sebebinin gribe karsı toplumda yüzyıllardır meydana gelen bağışıklık, grip tedavisinde etkili antiviral ilaçların kullanılması ve gripte akciğer tutulumunun daha az olmasına bağlıyorlar. Koronavirüs enfeksiyonunun da gripte olduğu gibi yüksek ateş, öksürük, baş ağrısı ve solunum sıkıntısı gibi şikâyetlerle başladığına işaret eden Avrupa Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Önder Ergönül “Panik yapmadan, bilimin ışığında, sağlık çalışanlarının fedakar çabası ve vatandaşın uyumu ile bu salgınla mücadele edeceğiz” dedi. Prof. Dr. Ergönül, koronavirüs enfeksiyonunu mevsimsel gripten ayıran kriterin ateş, kuru öksürük, baş ağrısının giderek kötüleşmesi olduğunu ve bunun üzerine eklenen solunum sıkıntısının kişiyi hastaneye yönlendirmesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Ergönül, hastaların mevsimle alakalı grip belirtileri gösterseler bile maske takmak ve şahsi tedbirlerini almak suretiyle sağlık kurumuna başvurmaları gerektiğinin altını önemle çizdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.