Abd-kanada İlişkileri Kopma Noktasında

Abd-kanada İlişkileri Kopma Noktasında
Başkan Donald Trump'ın dün gece yarısından sonra yürürlüğe giren yeni vergi yasası ABD ve Kanada arasında gerilimi yükseltti.

Başkan Donald Trump'ın dün gece yarısından sonra yürürlüğe giren yeni vergi yasası ABD ve Kanada arasında gerilimi yükseltti.

İthal çelikte yüzde 25 ve ithal alüminyum üzerinde yüzde 10 vergi içeren yeni ek tarifelerin gece yarısından sonra yürürlüğe girmesiyle ABD ve Kanada arasında ilişkiler durma noktasına geldi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Başkan Trump'ın çelik ve alüminyum üzerindeki yeni ek vergi tariflerini "tamamen kabul edilemez" olarak nitelendirdi ve bu hareketin, iki komşu ve müttefik arasındaki uzun süreli ilişkide bir dönüm noktası olacağını öne sürdü.

Trudeau yaptığı açıklamada, "Kanada alüminyum ve çelik üzerinde Amerikan tarifelerini kabul edilemez. Söylediğimiz gibi, işçilerimiz için her zaman ayağa kalkacağız ve bugün bu saldırıya karşı sektörümüze yönelik misilleme tedbirleri aldık. Bu tarifeler, Kanada ve ABD arasındaki uzun süredir devam eden güvenlik ortaklığına ve özellikle de Amerika ile birlikte savaşan ve ölen binlerce Kanadalı'ya karşı yapılmış bir haksızlıktır" dedi.

Trump, tarifelerin ulusal güvenlik meseleleriyle ilgili olduğunu iddia etmiş, ancak Kanada Başbakanı Trudeau, bir basın toplantısında, Kanadalı personelin ve ABD askerlerinin, özellikle hem büyük dünya savaşlarında hem de Afganistan'da yan yana savaştığı birkaç örneğe işaret ederek, Kanada'nın 11 Eylül'deki terörist saldırılardan hemen sonra yardım teklifinde bulunduğunu belirtmişti.

Öte yandan, Kanada'nın Haziran ayı başlarında ev sahipliği yapacağı G-7 zirvesine Trump'ın da katılması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.