Suyun Elçileri Ve Çka’dan Kuraklıkla Mücadele Seferberliği

Suyun Elçileri Ve Çka’dan Kuraklıkla Mücadele Seferberliği
Adana'da, Güney Yüreğir Sulama Birliği'nin, suyun verimli kullanımını sağlamak amacıyla, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) desteği ile hayata geçirdiği,...

Adana'da, Güney Yüreğir Sulama Birliği'nin, suyun verimli kullanımını sağlamak amacıyla, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) desteği ile hayata geçirdiği, "İklim Değişikliği ve Kuraklıkla Mücadelede Etkin ve Verimli Sulama Sistemleri Eğitimi Projesi" başladı. Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan, projenin temel amacının suyun etkin kullanımını yaygınlaştırmak olduğunu belirterek, "Yanlış sulama ancak eğitimle önlenir" dedi.

15 Kasım- 24 Kasım 2017 Cuma gününe kadar sürecek seminerde Prof. Dr. Mahmut Çetin ve Dr. Fatih Barutçu, sulama ile ilgili terimler, debi ve suyun ölçülmesi, sifon, savak, piriz, debi ölçerler, kapalı borularda suyun ölçülmesi, sulama sistemlerini karşılaştırılması, damla sulama sisteminin tanımı ve üstünlükleri, bitki, toprak ve su ilişkileri, toprak nemi, Evapotranspirasyon, bitkilerin su ihtiyacı, sulama suyu miktarı ve sulama zamanının belirlenmesi, yağmurlama sulama sisteminin tanımı ve üstünlükleri, yüzeysel sulama sistemlerinin optimal yönetimi, kısıtlı sulama ve sulamada organizasyon, drenajın tanımı ve önemi, açık ve kapalı drenaj sistemleri konularında eğitim verecek.

Eğitim programının açılışında konuşan Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan, projenin temel amacının Çukurova'nın en önemli ovası olan Aşağı Seyhan Ovası'nda sulamaya açılmış alanlarda tarımsal eğitim ve yayım hizmetlerinin etkinliğini artırmak olduğunu söyledi.

Suyun önemi bu eğitimle anlaşılacak

Eğitime katılan birlik çalışanlarının, sulama yayımcısı olarak görev alacağına değinen Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı İhsan Oğuz Beyarslan, yanlış sulamanın doğada ve tarım alanlarında oluşturduğu tahribatın ancak eğitimlerle önüne geçilebileceğini kaydetti.

Beyarslan, Güney Yüreğir Sulama Birliği'nin her zaman çiftçinin yanında olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Çiftçimize en iyi hizmeti sunabilmek adına sürekli olarak kendimizi geliştirdik ve eğittik. Öğrenmekten hiç vazgeçmedik. Her şeyi dijital ortama taşıdık. Uydudan, çiftçilerimizin hangi ürünü ektiğini, ne kadar suya ihtiyaç duyduğunu, fazla suyu nasıl tahliye ettiğini görebileceğimiz bir sistem kurduk. Bu sayede çiftçimize daha fazla destek olmayı hedefledik. Bunların yanında, whatsapp ve mail hattı kurarak çiftçilerimizin sorunlarını daha yakından takip etmeye başladık."

Dünya üzerindeki kaynakların hızla kirlendiğine ve yok olmaya başladığına dikkat çeken Beyarslan, verilen eğitimlerle suyun öneminin daha da anlaşılacağını ifade etti.

Su petrolden daha değerli

Eğitim programının ilk gününde Dr. Fatih Barutçu, tarımsal sulamanın önemi, küresel iklim değişikliği, kuraklık ve sulamaya etkisi konularında açıklamalarda bulundu.

Dr. Barutçu, günümüzün yeni tehdidinin iklim değişikliği olduğunu vurgulayarak, "İklim şartları geçmişte ve günümüzde olduğu gibi gelecekte de değişmeye devam edecek. Geçmişte tamamen doğal bir süreç olan iklim değişikliği maalesef günümüzde insan kaynaklı bir hale gelerek, çevremizi tahrip eden, canlı türlerinin yok olmasına neden olan küresel ısınma tehdidine dönüştü" diye konuştu.

Kaynaklar verimli kullanılmalı

İnsanoğlunun, bilinçsiz tüketimi sonucu atmosfere saldığı zararlı gazların sonucu olan küresel ısınmanın ilk olarak su kaynaklarını tahrip ettiğini kaydeden Dr. Barutçu, bu durumun tarım arazilerini de tehdit ettiğini dile getirdi.

Yakın gelecekte suyun petrolden daha kıymetli olacağına işaret eden Barutçu, "Azalan su kaynaklarını daha verimli kullanmak adına çeşitli çalışmalar başlattık. Özellikle 2012 yılından itibaren yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde Adana'da, tarımsal sulama altyapısını değiştirme yönünde kararlılığımız ortaya çıktı. Bunu projelerle besledik. Önce tarımsal sulama altyapısını irdeledik. Ardından su bütçesiyle ilgili çalışmalar yaptık. Bu altyapı çalışmaları önemli, fakat daha da önemlisi eğitim. İnsanları eğitimle beslemediğimiz, donanım sağlamadığımız sürece kurulan bu altyapıların hiçbir önemi yok" dedi.

Toplu basınçlı sulama

Fatih Barutçu, Türkiye'de de dünyada olduğu gibi modern sulama tekniklerinin yaygınlaştırılması gerektiğini kaydederek, İtalya'da uygulanan ve üst düzey verim alınan "toplu basınçlı sulama" sisteminden örnek verdi.

İtalya'da yaygın olarak kullanılan sistemi Türkiye'ye getirmek için çalıştıklarını ifade eden Dr. Barutçu, "Bu sistemde ekim yapılan tarlaya; sayaç, hidrant ve kart yuvası olan bir cihaz yerleştiriliyor. Çiftçinin, tarlasının büyüklüğüne ve ekili ürünün özelliğine göre, elinde bulunan karta gerekli miktarda su yükleniyor. Üretici vakti geldiğinde kartında bulunan suyu kullanabiliyor. Böylece hangi arazide, ne kadar su kullanımı yapıldığı rahatlıkla takip edilebiliyor. Bu sistem sayesinde, Türkiye'de de kontrollü sulama yapılabilecek ve suyun hoyratça kullanımının önüne geçilecek" ifadelerini kullandı.

Güney Yüreğir Sulama Birliği toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitim programına Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bülent Özekici, yönetim kurulu üyeleri Fırat Özkan, Recayi Sömek, Feramuz Şah Adıbelli, Süleyman Akkaş, Birlik Müdürü Yunus Bülbül ve birliğin sulama sahasında görevli personelleri katıldı.

Suyun Elçileri Ve Çka’dan Kuraklıkla Mücadele Seferberliği

Suyun Elçileri Ve Çka’dan Kuraklıkla Mücadele Seferberliği

Suyun Elçileri Ve Çka’dan Kuraklıkla Mücadele Seferberliği

Suyun Elçileri Ve Çka’dan Kuraklıkla Mücadele Seferberliği

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.