Şebnem İşigüzel: "Kadının Sorunu Hiç Değişmiyor"

Şebnem İşigüzel: "Kadının Sorunu Hiç Değişmiyor"
Nilüfer Belediyesi'nin yazarları okurlarıyla buluşturduğu Edebi Kazılar söyleşisine katılan Şebnem İşigüzel, kadınların sorunlarının yüzyıllardır...

Nilüfer Belediyesi'nin yazarları okurlarıyla buluşturduğu Edebi Kazılar söyleşisine katılan Şebnem İşigüzel, kadınların sorunlarının yüzyıllardır hiç değişmediğine dikkat çekti.

Nilüfer Belediyesi'nin her ay bir yazarı konuk ettiği Edebi Kazılar Söyleşi'nin bu ayki konuğu çağdaş edebiyatın önemli isimlerinden Şebnem İşigüzel oldu. Yeni yılın ilk konuğu olan Şebnem İşigüzel, Merin Sever'in sorularıyla keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi. Şebnem İşigüzel'in ilk romanını 20 yaşında yazdığını belirten Sever, "Kendisinin böyle genç olduğuna bakmayın, çeyrek yüzyıldır yazarlık yapıyor. Ben ilk romanını 17 yaşımda okumuştum. Bu romanı ve nasıl biz böyle bir roman yazabilir miyiz diye sormuştum kendime, tabi kıskanmıştım" diye konuştu.

Merve Sever'in soruları üzerine, Şebnem İşigüzel, romanlarında, kadının sorunlarını tarihsel bir atmosferde anlatmayı tercih ettiğini ifade etti. Şebnem İşigüzel şöyle devam etti:

"Gözyaşı Konağı romanımın geçtiği yıl olan 1876'da kadın ne yaşıyorsa, biraz bir değişimle bugün de aynı şeyleri yaşıyor. Kadının sorunu hiç değişmiyor, bunun sebebini toplumun özünde değişmemesi. Bugün, Eskişehir'de bir annenin basın tarafından gaddar anne gibi gösterildiği, sebep ve sonuçların üzerinde durulmadığı ve peşin yargılı olduğunu gördüm. Bugün yaşanan bu olayı ben tarihsel bir sürece taşıdım. Annenin kaderini yazmak gerçekten çok güçtü. Ben hep evlere kapatılmış kadınları düşünürüm. Akılları, sezgileri ve becerileriyle yaşamı sürdürmeyi başarırlar. Osmanlıda kadın hareketini başlatanlar eğitimli kadınlardır. Bunların bazıları Nezihe Muhittin ve Halide Edip Adıvar'dır. Romanlarımdaki bu kadınlar, yaşamlarında kadın hareketine ilham olmuş kadınlar olabilir."

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının kendiliğinden gelmediğini vurgulayan İşigüzel, bunun arkasındaki ciddi mücadeleye vurgu yaptı. İşigüzel "Bugün bu kadınlara borçluyuz. Henüz seçme ve seçilme hakkı verilmeden seçimlerde Nezihe Muhittin ve Latife Hanım için oy pusulaları çıkmıştır" diyerek romanlarındaki kadınların tarihsel ve sosyolojik önemine dikkat çekti.

Şebnem İşigüzel söyleşide okurlarının da sorularını yanıtladı. Yoğun ilgi gören söyleşinin sonunda Şebnem İşigüzel, Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri'nin katılımcılara armağan ettiği Gözyaşı Konağı adlı kitabını imzaladı.

Şebnem İşigüzel: "Kadının Sorunu Hiç Değişmiyor"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.