Seta Berlin Genel Koordinatörü Meşe: “İstişare Görüşmeleri Türkiye-almanya İlişkilerine Yeni Bir İvme Kazandıracak”

Seta Berlin Genel Koordinatörü Meşe: “İstişare Görüşmeleri Türkiye-almanya İlişkilerine Yeni Bir İvme Kazandıracak”
BERLİN (İHA) – Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı Berlin Genel Koordinatörü Zafer Meşe, Türk ve Alman İçişleri Bakanlıkları arasında...

BERLİN (İHA) – Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı Berlin Genel Koordinatörü Zafer Meşe, Türk ve Alman İçişleri Bakanlıkları arasında başlayan istişare görüşmelerinin iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir ivme kazandırdığını söyledi.

Türkiye ile Almanya İçişleri Bakanlıkları nezdinde yeniden başlayan müsteşarlık seviyesinde istişare toplantılarını İHA'ya değerlendiren SETA Berlin Genel Koordinatörü Zafer Meşe, görüşmelerin bir yıl aradan sonra başlamasının önemli bir gelişme olduğunu, bu toplantılarda her iki ülkenin önceliği olan konuların başında terörle mücadele olduğunu söyledi. Türk ve Alman Dışişleri Bakanlarının son aylarda başlattıkları karşılıklı görüşmelerin ardından şimdi de İçişleri Bakanlıkları arasında istişare toplantılarının yeniden başlamasının sevindirici ve Türk-Alman ilişkilerinin iyileşme sürecine girdiğinin bir göstergesi olduğunu belirten Meşe, bugün yapılan toplantılarda her iki ülkenin müsteşarlar seviyesinde temsil edildiğini ifade etti. Almanya tarafından DEAŞ'la mücadele masaya yatırılırken Alman hükümetinin bu konuda endişelerinin söz konusu olduğunu belirten Meşe, Almanya'da giderek Suriye'de savaşıp Almanya'ya dönen teröristlerin iç güvenlik için tehlike oluşturduğunu, bundan dolayı da Türkiye ile işbirliği yapmanın önem taşıdığını söyledi. Türkiye açısından en önemli konuların başında ise Almanya'da PKK ile mücadelenin geldiğini belirten Meşe, son aylarda PKK ile Almanya'nın mücadele etmesinin olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti.

"Türkiye, Alman tarafından FETÖ ile somut mücadele isteyecektir"

Meşe, Türkiye'nin özellikle üzerinde duracağı konuların başında ise 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin ardından darbenin baş aktörlerinden FETÖ mensuplarının Almanya'da bulunmaları olduğunu söyledi. Meşe, "Türkiye, Alman tarafından FETÖ ile somut mücadele isteyecektir. Bu konuda hemen bir işbirliği beklemiyoruz. Alman kamuoyu FETÖ yapılanmasının tehlikeli bir yapılanma olduğunun farkında. İkili görüşmeler Türkiye açısından ikinci önemli konu başlığı olacaktır" dedi.

"Türkiye, FETÖ konusunda Almanya'dan daha ciddi mücadele bekliyor"

Türk-Alman ilişkilerinin karşılıklı meydan okumalardan dolayı ciddi bir yara aldığını söyleyen SETA Berlin Genel Koordinatörü Zafer Meşe, "Referandum sürecinde Türkiye'den gelen bakanların Türk seçmenleriyle toplanmalarının engellenmesi Türk tarafından ciddi rahatsızlığa neden oldu. Türk STK'lara yürüyüş izni çıkmazken, PKK'ya yakın olan, terörü destekleyen, hatta Almanya Anayasayı Koruma Teşkilatı raporlarında da belirtilen bu örgütlere imtiyazların tanınması çok çok yadırgandı. Almanya, bu politikalarına son zamanlarda çeki düzen verdi. Türkiye'nin dışında FETÖ yapılanmasının en güçlü olduğu ülke Avrupa'da Almanya'dır. Türkiye de bu konuda Almanya'nın daha ciddi mücadele etmesini bekliyor" diye konuştu.

Darbe girişiminde bulunan ve Almanya'ya iltica eden Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup bir grubun söz konusu olduğunu belirten Meşe, "Türkiye bu konuda da çok rahatsız. Almanya'dan bu konudaki tutumunun yeniden gözden geçirmelerini istedi. Türk hükümeti ciddi bir duruşun sergilenmesini istiyor. DEAŞ'a karşı gösterilen işbirliğinin diğer terör örgütlerine karşı da gösterilmesini bekliyor. Her konuda ilişkilerin yeniden normale dönmesi gerekiyor. Özellikle Alman Dışişleri Bakanlığının Türkiye konusunda uyarısının gözden geçirilmesini istiyor. Almanya'nın Türkiye'ye yatırım yapan şirketlerine verdiği garantiye sınırlandırılma getirilmesi kararının kaldırılması gibi somut beklentiler var" diyerek ilişkilerin önümüzdeki dönemlerde de gelişerek devam edeceğini söyledi.

Seta Berlin Genel Koordinatörü Meşe: “İstişare Görüşmeleri Türkiye-almanya İlişkilerine Yeni Bir İvme Kazandıracak”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.