Boru hattı kazılarında Roma mezarları bulundu

Boru hattı kazılarında Roma mezarları bulundu
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) kapsamında, Kütahya'nın Domaniç ilçesinde boru hattı döşemek için yapılan kazılar sırasında Roma dönemine ait mezarlar bulundu.

Yaklaşık 2 hafta önce başlanan TANAP kazılarında 4 bayan, 4 çocuk ve 7 erkek olmak üzere toplam 15 mezara rastlandı. Geniş bir alana yayılacak olan kazı çalışmaları için alan Arkeolojik Sit Alanı olarak tescile önerilecek.

Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün, yaptığı açıklamada, “TANAP, Azerbaycan’dan İtalya’ya giden ve Anadolu’dan geçen bir hat. Bu hat geçişi esnasında zeminde mezarların bulunması üzerine TANAP yetkilileri bize bu konuyu bildirdiler. Biz de yaptığımız incelemelerde bu alanın mezarlık alanı olduğunu belirledik. Eylül ayının sonunda bundan iki hafta önce kazı çalışmalarına başladık. Bu çalışmalar esnasında basit kiremit tarzı mezarlar bulunuyor. Yaklaşık 15 kadar mezar açığa çıkarıldı. Bu mezarlarda yaklaşık 4 tanesi bayan, 4 tanesi çocuk olmak üzere diğerleri de erkek olmak üzere 15 kadar bireye rastlandı. Kazı çalışmaları bu hattın geçtiği alanda devam ediyor. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra sonucu koruma kuruluna iletilecek. Bu doğalgaz boru hattı çalışmaları devam edecek. Ama alan geniş bir alan olduğu için yani mezarlık alanı olduğu için bu alan Arkeolojik Sit Alanı olarak tescile önerilecek” diye konuştu.

Çokköy Muhtarı Hasan Yurdusev, “TANAP Boru kazı çalışmaları sırasında Roma dönemine ait mezarlar bulundu. Köy halkı ve muhtarlık olarak bu kazıdan memnunuz. İleri ki tarihlerde köyün arazisinin taranması ve genişletilmesi ile ilgili Müzeler Müdürlüğü ile bir çalışma yapılacak inşallah. Yaşlılarımız, bu arazilerin mezarlık olduğunu eski mezarlar çıktığını arazide mermerler, sütunlar, desti parçalarının olduğunu yaşlılar söylerlerdi. Bizler de onlardan bu kadar biliyoruz” dedi.

Kazı alanında, 30 kazı çalışanı ve 5 uzman çalışmaları sürdürüyor.  

Tamer Yiğit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.